Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

ESTORIL

Estoril: η πιο αργή πίστα του πρωταθλήματος
Estoril circuit
Το πορτογαλικό Estoril μπορεί να είναι η αργότερη πίστα με μέση ωριαία 153.759 χλμ/ώρα, όμως το κοντράστ των πολύ αργών στροφών με τις πολύ γρήγορες και η τελική ταχύτητα που αναμένεται να ξεπεράσει τα 310 χλμ/ώρα, απαιτούν προσεκτικούς συμβιβασμούς στις ρυθμίσεις των μοτοσυκλετών και ως προς το σασί και ως προς τον κινητήρα. Η μεγάλη – γρήγορη ευθεία θέλει μάξιμουμ ιπποδύναμη, ενώ οι κλειστές στροφές ομαλή απόδοση στις χαμηλές στροφές. Όμως ένας σημαντικός παράγοντας στην οδήγηση στην πίστα αυτή είναι η χωροταξική της συγγένεια με τον Ατλαντικό. Πολλές φορές ο αέρας έρχεται με μεγάλη ταχύτητα από τον ωκεανό και οι ριπές μπορεί να βγάλουν τον οδηγό εκτός τροχιάς. Επίσης ο αέρας φέρνει σκόνη, μειώνοντας έτσι το κράτημα.
Στα 4.182 μ. της πίστας κυριαρχούν οι δεξιές στροφές, ενδιαφέρον στοιχείο για τα λάστιχα που αναμένεται να καταπονηθούν αρκετά από τη μια μεριά.
Το ρεκόρ πίστας έχει ο Kenny Roberts Junior (KR211V), με 1m 37.914s, με μέση ταχύτητα 153.759km/h, ενώ την Pole position το 2006 πήρε ο Valentino Rossi (Yamaha), με χρόνο 1m 36.200s.

Δεν υπάρχουν σχόλια: